Prvi korak

Merjenje srčnega utripa vsako jutro; v enakih okoliščinah, najbolje še v postelji. Meritve zapisovati v blok. Ob rednem merjenju se kmalu pokaže stanje povprečnega utripa. Priporočljivo si je poleg izmerjene vrednosti pripisati še trenutno počutje, kakšna je bila kvaliteta spanja, kdaj ste prejšnji dan zaspali, koliko ur ste spali, kakšen je bil prejšnji dan (fizične in psihološke obremenitve).

 

Drugi korak

Ob zvišanju ali znižanju povprečnega jutranjega utripa v enem dnevu za več kot 10 utripov na minuto je priporočljiv počitek. Če srce spremeni svoj jutranji ritem za 10 utripov na minuto, je zelo verjetno, da je telo zaradi vnetij oslabljeno in mora povečati aktivnosti imunskega sistema ali pa je pod previsokim stresom.

Zadnja stvar, ki jo telo na tak dan potrebuje, je velika obremenitev sistema, resen trening ali dolg naporen stresen dan v službi. Potrebuje počitek in možnost, da energijo, ki bi jo porabil za aktivnosti, usmeri v »poravnavo energijskih dolgov«, dokler obresti še niso previsoke. Telo potrebuje primerno obnoviti svoje notranje ravnotežje nazaj v normalo, ne glede na to, kaj ego misli o tem. Če oseba priporočil o počitku ne upošteva, začne opažati upad energije. Pozornost, usmerjena na gibanje, bo nizka, občutek slab, verjetnost napak in poškodb večja – tako pri delu kot športu.

 

Dnevno beleženje srčnega utripa omogoča ugotoviti, kakšen dan lahko oseba pričakuje; energijsko poln ali okrnjen. Kadar velja slednje, je najbolje več počivati ali si vzeti dela prost dan. Sprememba plana je nujna, če jutranji utrip povprečje presega za več kot 10 udarcev. Razumljivo, da se temu ne da vedno prilagajati, in vendar je v mejah razuma treba spoštovati potrebe telesa.