Vpliv AEQ metode s somaskimi vajami na delovanje avtonomnega živčnega sistema

 

Funkcija avtonomnega dela centralnega živčnega sistema (AŽS) se v osnovi deli na parasimpatični (PRS) in simpatični (SYM) del.

V zdravem telesu sta PRS in SYM v fazi mirovanja in lahkotni aktivnosti poravnana - v ravnovesju. In v obratnem sorazmerju, ko se eden poviša, drugi upade. Pri normalnem človeku se v fazi “izrazitejše akcije” poviša SYM, po “akciji” do zaključene regeneracije dominira PRS in na koncu sledi stanje ravnovesja - homeostaze. Pomembno je omogočiti telesu, da se faza povišanega PRS konča (opravi funkcijo regeneracije) ter s tem zagotovi optimalno zdravje. Žal pa ravno tu sodobni človek prehiteva, ne počiva dovolj (ker je energija poceni se ni nujno ukvarjati z ekonomičnostjo), dela/je aktiven preveč (konstantno v SYM), posledično izgublja sposobnost zaznave lastnega telesa (zaradi vedno večjega tonusa muskulature - membrane) in se tako ujame v zanko vedno slabše vertikalne ter horizontalne povezanosti - senzorne atrofije ali celo amnezije. To pa vodi v onemogočeno čutenje lastne some (še slabše zaznavanje utrujenosti in bolečine) in vedno slabšo sposobnost fokusa na sedanjost ter posledično v vedno slabše upravljanje lastnega življenja kot celote.

Sodobna družba žal vzpodbuja ljudi k večopravilnosti, potrošništvu in vedno večji hitrosti življenja; zelo nazorno to prikaže star izrek na slovenskem: “poglej ga kako je priden, iz tega pa zagotovo nekaj bo”. To pa vodi v vedno pogostejšo dominantnost SYM in posledične senzorno motorne amnezije (SMA). Če si človek dovoli dovolj počivati (omogoči PRS da opravi svoje delo do konca) je neredko spoznan za lenuha ali brezdelneža. 

 

Poznamo tri variante nezdravega delovanja AŽS.

1. kronična dominantnost SYM,

2. kronična dominantnost PRS,

3. istočasno povišano delovanje SYM in PRS - dereguliran AŽS.

 

Osebe ki živijo v konstantnem stresu, brez ustreznega počitka zelo pogosto trpijo kronično povišan SYM.

Simpatični del (SYM) se praviloma (v zdravem telesu) aktivira pred in med resnejšo psihično/fizično aktivnostjo - ko le ta preseže stanje funkcionalnega ravnovesja (fizično in/ali psihično), v času močnega čustvovanja; strah, jeza, navdušenje, zaljubljenost, pred/med pomembnim sestankom, tekmovanjem, nepričakovano nevarnostjo ipd. Ko aktivnost ali nevarnost mine tudi dominantnost SYM upade na normalno raven. SYM namreč optimizira/prilagodi delovanje celotnega telesa v času bega ali boja zato, da imamo večjo možnost uspeha. 

Nekaj značilnosti in funkcij SYM:

  • pospešen srčni utrip, razširjene dihalne poti, katabolni procesi - aktivirana glikogenoliza - razgradnja jetrnega in mišičnega glikogena v glukozo, povišan bazalni metabolizem ter povečano znojenje in mišična moč, izboljšana sposobnost zaznave (čutila) zavoljo večje možnosti preživetja v času nevarnosti, v primeru kronične dominatnosti SYM pa lahko nastanejo težave s preobčutljivostjo čutil in nepravilnosti pri zaznavanju!
  • upočasnjena celotna prebava - vsi presnovni organi ki niso povezani z optimizacijo energijskih procesov za čas bega/boja se upočasnijo; zaradi boljše energijske podpore kardiovaskularnega in mišičnega sistema (v primeru kronične dominantnosti SYM ravno to privede do povišanih mišičnih tonusov, težav s prebavili in in kronične utrujenosti)
  • SYM stisne tudi kapilare na površini telesa (bleda koža) zato da več krvi preusmeri v mišice in kardio-vaskularni sistem ter da pripravi kožo na morebitne poškodbe.
  • kronično dominanten SYM lahko povzroči težave z regulacijo telesne temperature, poslabša imunost, dvigne krvni tlak, zmanjša apetit, kvari libido in erekcijo, dviguje raven kortizola in niža testosteron/estrogen, povzroča debelost in zaradi preveč mobilizirane energije ustvarja pretirano potrebo po kurjenju energije - kardio športi.  
  • aktivacija SYM je pozitivna če se aktivira / poviša zgolj v času dejanskega stresa/nevarnosti/ oziroma med visokointenzivno telesno aktivnostjo  
  • kronično povišanje oziroma SYM dominantnost brez stvarnih razlogov pa je zdravju škodljiva.
  • najpogostejši razlog za SYM dominantnost so: življenje v konstantnem stresu in pomanjkanju počitka, nerazrešene travme iz preteklosti in/ali napačni podzavestni vzorci (čustveni, vedenjski, gibalni), potisnjeni v podzavest .
  • SYM zaradi boljše priprave na beg/boj zmanjša občutljivost membrane na dražljaje od zunaj in znotraj. To pa zmanjša sposobnost čutenja sprememb pri AEQ vajah - kvari vertikalno in horizontalno povezanost. Pri kronični dominantnosti SYM, to zmanjšanje občutljivosti membrane ravno tako kvari sposobnost zaznav, v in izven telesa, ter tako človeka odreže od “resnice” – realnih občutkov; človeka »odzemlji«. Zato se tak človek vedno bolj zanaša le na podatke iz razuma in posledično postane čustveno otopel, hladen, izgubljen, prestrašen. 

Parasimpatični del AŽS se praviloma aktivira po tem, ko je aktivnost mimo, zato da pomaga umiriti, spočiti in regenerirati organizem po naporu.

 Nekaj značilnosti in funkcij PRS:

  • sprosti napetost mišic – mišični tonus upade
  • zniža srčni utrip in krvni tlak
  • obnovi prebavo
  • umiri in poglobi dihanje
  • izboljša prekrvavljenost periferije in kože - koža dobi normalno toplo barvo
  • povrne normalno senzibilnost membrane (omogoči normalno telesno zavestnost)
  • normalizira delovanje imunskega sistema
  • izloča telesne tekočine

PRS dominantnost (1 faza izgorelosti) se najpogosteje pojavi pri ljudeh, ki so zelo dolgo vztrajali v SYM dominantnosti in do te mere izčrpali organizem da enostavno ni več energije za aktivacijo SYM. Takšne osebe imajo zelo nizek srčni utrip in zelo slabo oskrbo tkiv s kisikom ter hranili. Slab krvni pretok povzroči tudi slabo čiščenje tkiv. Pojavi se upad življenske enregije, moči in katabolizem (mišična atrofija), pretirana umirjenost, apatičnost in brezciljno tavanje.

Dereguliran AŽS - travmatičen šok/zamrznitev (2 faza izgorelosti)

Kadar oseba kljub prvi (SYM dominantnost) in drugi (PRS dominantnost) fazi nepravilnega delovanja AŽS neumorno vztraja v pretirani aktivnosti (fizično in/ali psihično) lahko privede AŽS do deregulacije. Predpogoj za to je obilje hrane, energije ter močna SMA. 

Ta reakcija AŽS je podobna PRS dominantnosti, le da v tej fazi telo zapade v še izrazitejšo utrujenost - kronično utrujenost. Ker telo nujno potrebuje počitek, močno upočasni vse telesne procese in sledi depresija, anksioznost, upad motivacije ter kreativnosti; neredko tudi panika, groza, travmatičen šok in zamrznitev.

V razvitih družbah je ta pojav precej pogost; spremljajo ga: 

nespečnost, apnea, aritmije, pretirana občutljivost na temperaturne spremembe, popačen občutek za vnos hrane in tekočine, vse vrste alergij, odvisnosti, slaba sposobnost usmerjanja pozornosti, demenca in nekatere avtoimune bolezni. Travmatičen šok najbolj zakrči muskulaturo na področju medenice in pogosto rezultira v: bolečinah na področju medenice, impotenci, inkontinenci, ankilozirajoči spondilitis ter težavah z zanositvijo, nosečnostjo in porodom.

 

 

Znaki, ki kažejo na dereguliran AŽS.

Fizični:

  • stisnjene krvne žile povzročijo manj krvavenja pri telesnih ranah ter slabšao prekrvavljenost možganov.
  • povišan kortizol in krvni sladkor.
  • Vagusni živec (pod okriljem PRS) izgubi funkcijo, posledično se dvigne srčni utrip in krvni tlak. Lahko celo izgubimo zavest in/ali nadzor nad mehurjem.
  • onesposobljeno delovanje obraznih mišic, napačno interpretiran izraz na obrazu - pogosto kot nevaren ali nasilen.
  • zmrznjenost; nesposobnost bega in boja. Oteženo gibanje in hladne okončine.

Psihični:

  • pretiran strah, zaskrbljenost in sram.
  • “povratniki” (ljudje ki so že večkrat doživeli travmatičen šok), so neupravičeno v naprej zaskrbljeni glede poteka in izida dogodkov. Vizualizirajo neuspeh/sramoto in se počutijo ogrožene že preden se lotijo določenega dela. Povratniki so boječi, zaskrbljeni in zelo verjamejo govoricam. Takšno stanje vodi v močan, toksičen in kronični stres - kar zelo negativno vpliva na zdravje.

S pomočjo AEQ somatskih vaj vzpodbudimo AŽS k pogostejšemu aktiviranju PRS kar izboljšuje: prekrvavljenost kože, občutljivost membrane, odpravlja SMA, vertikalno in horizontalno povezanost some ter sposobnost usmerjanja pozornosti na trenutno stanje. Sledi izboljšana sposobnost analize trenutnega stanja ter prepotrebna kreativnost za izhod iz težav.

Pravilno izvajanje AEQ vaj, izboljša sposobnost daljšanja mišic, zniža tonus v kronično zakrčeni muskulaturi ter vzpostavi dobre pogoje za ozaveščanje  škodljivih misli, mišljenjskih vzorcev, čustvenih travm iz preteklosti in dušnih ran. Te travme namreč povzročijo močan notranji pritisk v trebušni votlini zaradi potlačenja čustev in posledično se ustvari močan mišični oklep  - zamrznitev centra, dominantnost SYM ter vse  zgoraj navedene negativne posledice takšnega stanja.

S pomočjo AEQ somatskih vaj lažje ozveščamo negativne podzavestne umne vzorce (“ujete” v kronično napetih mišicah), najpogosteje pridobljene v času od spočetja do drugega leta starosti in kasneje, ki smo jih zavoljo preživetja potlačili v nezavedni (limbični del ŽS) del uma. Na tak način se osvobajamo napetosti v umu in telesu, se prebujamo v realnost in izboljšujemo kvaliteto svojega življenja