Do 5 milijonov smrti bi lahko preprečili, če bi bila svetovna populacija bolj aktivna. Pred dnevi je Svetovna zdravstvena organizacija izdala nova priporočila za telesno aktivnost, ki poudarja, da so lahko ljudje vseh starosti in zmožnosti telesno aktivni ter, da šteje vsak način gibanja. Zanimivo je, da je neaktivna populacija med 20 in 30 % bolj izopostavljena dejavnikov tveganja za smrt kot pa redno telesno dejavni ljudje. Šokantno pa je dejstvo, da kar 80 % populacije mladostnikov ni dovolj telesno aktivnih!

 

Nove smernice priporočajo vsaj 150 do 300 minut zmerne aerobne aktivnosti na teden za odrasle, vključujoč ljudi s kroničnimi obolenji ali drugimi omejitvami. Ko govorimo o intenzivni vadbi, priporočajo med 75 do 150 minut vadbe na teden. V vadbo je potrebno vključiti vse večje mišične skupine vsaj dvakrat na teden, saj to zagotavlja večje pozitivne učinke na zdravje. Eno izmed najbolj pomembnih priporočil pa je zmanjšanje časa, ki ga presedimo. To lahko dosežemo z aktivnimi odmori, redno telesno vadbo, hojo in podobno.

 

Otroci in mladostniki naj bi povprečno dosegali vsaj 60 minut gibanja na dan. Priporoča se vključevaje visoko intenzivne vadbe in vadbe za moč vsaj trikrat na teden. Tudi mladostnikom pa se priporoča zmanjšanje časa, ki ga presedijo, predvsem pred zasloni.

 

Statistika Svetovne zdravstvene organizacije kaže, da vsak četrti odrasel človek in vsak 5 otrok in mladostnik ne dosega minimalne stopnje aktivnosti. Globalno gledano je strošek, ki ga ustvarijo posledice telesne neaktivnosti kar 54 milijonov ameriških dolarjev in dodatnih 14 milijonov za izgubljeno produktivnost.

 

Priporočila spodbujajo ženske, da ostanejo redne telesne aktivne med nosečnostjo in tudi po porodu, prav tako pa izpostavljajo pomembne pozitivne učinke, ki jih ima telesna vadba pri ljudeh s telesnimi omejitvami.

 

Starejšim odraslim (65 let ali več) se priporoča dodajanje aktivnosti za ravnotežje in koordinacijo ter vadbo za moč, za namen preprečevanje padcev in izboljšanja zdravja.

 

»Telesna aktvinost je pomembna za zdravje in dobro počutje – lahko doda leta življenju in življenje letom pravi direktor Svetovne zdravstvene organizacije Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. »Vsak premik šteje, še posebno v današnji situaciji pandemije. Moramo se gibati vsak dan – varno in kreativno.«

 

»Katerakoli telesna aktivnost in njeno trajanje lahko izboljšata zdravje in dobro počutje, vendar v tem primeru je več boljše,« pravi Dr Ruediger Krech, direktor promocije zdravja pri Svetovni zdravstveni organizaciji, »in če morate veliko časa presedeti, naj bo to v službi ali šoli, potem je potrebno več telesne aktivnosti za izničenje negativnih učinkov sedenja.«

 

»Nova priporočila poudarjajo pomembnost fizične aktivnosti za naša srca, telesa in misli, ter pozitivne učinke na vsakega posameznika,« pravi Dr Fiona Bull, predstavnica oddelka za telesno dejavnost, ki je vodilo razvoj novih priporočil.

 

Svetovna zdravstvena organizacija spodbuja države, da temu prilagodijo države zdravstvene programe, saj je cilj zmanjšati telesno neaktivnost za 15 % do leta 2030. Tu pa je potrebno poudariti še, da ni znatnih znakov izboljšanja v nivojih telesne aktivnosti že vse od leta 2001.

 

Vsaka telesna aktivnost je koristna in je lahko opravljeno kot del službe, športa ali transporta (hoja, kolesarjenje), vendar tudi skozi ples, igro ter vsakodnevne aktivnosti kot so čiščenje in vrtnarjenje. Države in skupnosti morajo ukrepati in omogočiti več priložnosti za telesno aktivnost, Svetovna zdravstvena organizacija pa predlaga sledeče:

  • Hoja, kolesarjenje in ostale oblike aktivnega transporta so dostopne in varne za vse
  • Delovna mesta spodbujajp aktivno prihajanje na delo in možnosti aktivnih odmorov
  • Vrtci, šole in univerze zagotavljajo prostore, kjer so otroci in mladostniki lahko telesno dejavni na varen način
  • Osnovne in srednje šole zagotavljajo kvalitetne ure športne vzgoje, ki spodbujajo k zdravemu življenjskemu slogu
  • Zdravstveni delavci spodbujajo in podpirajo paciente pri redni telesni aktivnosti
  • Športne in rekreativne površine zagotavljajo možnosti za vse, ki želijo sodelovati pri različnih športih, plesu, vadbi in aktivni rekreaciji

Redna telesna aktivnost je ključnega pomena pri preprečevanju srčnih bolezni, sladkorne bolezni tipa 2 in rakavih obolenj, poleg tega pa zmanjšuje simptome depresije in anksioznosti, zmanjšuje upad kognitivnih sposobnosti, izboljšuje spomin in delovanje možganov. Pozitivne učinke ima tudi na spanje, saj izboljšuje njegovo kvaliteto ter zmanjšuje maščobna tkiva v telesu.

 

Tudi v času epidemije je potrebno ostati aktiven in če niste prepričani, kako se lotiti vadbe doma, nas lahko kontaktirate in vam bomo z veseljem pomagali.

One to One team

 

VIRI: https://www.who.int/news/item/25-11-2020-every-move-counts-towards-better-health-says-who